Witaminy i składniki odżywcze mające wpływ na jakość włosów

Witamina A/ β-karoten – brak powoduje suchość i przedwczesne siwienie włosów, tworzenie nadmiernych ilości czopów łojowych i zaskórniaków, nadmierne rogowacenie mieszków włosowych na skórze. Witamina A występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Najlepszym jej źródłem jest tłuszcz rybi - tran. Stosunkowo duże jej ilości występują w produktach mlecznych oraz żółtkach jaj. Z kolei karoten występuje głównie w produktach roślinnych. Najwięcej karotenu znajduje się w owocach i warzywach koloru czerwonego, pomarańczowego i zielonego, tj. w papryce czerwonej, czarnych porzeczkach, truskawkach, brokułach.

Witamina B6/ pirydoksyna– jej brak powoduje zwolnienie procesów wzrostu nowych. Witamina B6 występuje zarówno w produktach pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. W największych ilościach obecna jest w drożdżach piwowarskich oraz produktach z pełnego przemiału (otręby pszenne, kasza gryczana, ryż brązowy). Dobre źródło witaminy B6 stanowią także orzechy laskowe i włoskie, nasiona roślin strączkowych oraz kiełki pszenicy.

Witamina B5/ kwas pantotenowy – brak powoduje wypadanie włosów i pękanie kącików ust, oczu. Witamina B5 występuje w: drożdżach piwnych, wątrobie, otrębach pszennych, rybach, mleku i jego przetworach, orzechach, jajach, owocach – pomarańcze, banany, melony, warzywach – ziemniaki, brokuły, ryżu brązowym, pieczywie pełnoziarnistym, nasionach roślin strączkowych.

Witamina B7/ biotyna – jej brak jest przyczyną stanów zapalnych skóry, utrudnia regenerację skóry, włosów, paznokci. Bogatym źródłem biotyny jest wątróbka. Ponadto warto wprowadzić do diety mięso wieprzowe, cielęce, drobiowe oraz nerki. Cenne źródło biotyny to mleko, sery, jaja czy masło. Znajdziemy ją też w orzechach ziemnych, włoskich, nasionach słonecznika i orzechach nerkowca. Starajmy się też jeść brzoskwinie, banany, grejpfruty, arbuzy, buraki, kalafior, marchew i szpinak. Jeśli lubimy ryby, stawiajmy na łososia i sardynki. W diecie warto umieścić produkty pełnoziarniste.

Witamina B8/ inozytol – brak inozytolu skutkuje szybkim łysieniem. Jego działanie jest uzależnione od obecności kwasu pantotenowego, para-aminobenzoesowego, foliowego i biotyny. Naturalnymi źródłami witaminy B8 są: wątroba, drożdże piwne, fasola, melon, rodzynki, kiełki pszenicy, orzeszki ziemne, kapusta, pełnoziarniste produkty zbożowe.

Siarka - jest makroelementem niezbędnym dla ludzkiego organizmu. Obecna we wszystkich komórkach stanowi ważny składnik białek ustroju. Najbardziej wartościowe są te zawierające aminokwasy siarkowe: cysteinę i metioninę. Ta ostatnia umożliwia wątrobie wykonanie czynności odtruwania, działając jak filtr oczyszczający organizm z toksyn. Znaczne ilości obu tych aminokwasów zawiera też podstawowe białko włosów – keratyna. Cysteina i metionina nie mogą być magazynowane w ustroju na zapas, a więc ich niedobór natychmiast odbija się na kondycji włosów. Dostateczna ilość obu (oznacza właściwe stężenie siarki w organizmie) korzystnie wpływa na zdrowie włosów i skóry pomagając zachować ich urodę. Minerał ten zawierają pokarmy białkowe, np. mięso i jego przetwory, jaja, sery, mleko, ryby. Znajduje się też w produktach zbożowych, np. kiełkach pszenicy, płatkach owsianych, otrębach pszennych, ciemnym pieczywie, a także soi i roślinach strączkowych. Dobrym źródłem siarki jest też: seler, szpinak, cykoria, papryka, pomidory, koper, kapusta, brukselka, morele, awokado i truskawki.

Cynk – jego brak przyspiesza łysienie. Jest katalizatorem wielu przemian aminokwasów, wpływa bezpośrednio na tworzenie się keratyny, która jest niezbędna do budowy włosów; cynk wpływa na przyswajalność witaminy A i reguluje pracę gruczołów łojowych.

Dobrym źródłem cynku są: małże, ostrygi, wątroba cielęca, pestki dyni, pieczeń wołowa, fasola biała, kasza gryczana, migdały, groszek zielony.

Żelazo – wśród wielu objawów niedoboru żelaza w organizmie są: zajady, szorstka skóra i wypadające włosy (rozlane wypadanie włosów telogenowych). Produkty bogate w żelazo są lepiej przyswajane w organizmie jeśli łączy się je z produktami zawierającymi dużą ilość witaminy C, natomiast słabiej reagują z pokarmami bogatymi w wapń. Produkty zawierające żelazo to na przykład: wołowina, wątróbka wieprzowa, pestki dyni, pestki słonecznika, orzechy, kasza jaglana, fasolka szparagowa, szpinak, brokuły, sałata, buraki, pietruszka, morela, brzoskwinia.

Magnez – jest pierwiastkiem, który przeciwdziała niedokrwieniu i niedotlenieniu mieszków włosowych; jego niedobór skraca fazę „anagen" – powstania i wzrostu włosów. Magnez znajdziemy w produktach takich jak: kakao gorzkie, czekolada, biała fasola, groch, ciecierzyca, szpinak, kiełki zboża, płatki owsiane, pestki dyni, dorsz, makrela, orzechy laskowe, płatki owsiane, ciecierzyca, groch, szpinak, banan, kasza gryczana, pistacje, migdały, słonecznik, sezam.

Na rynku pojawia się coraz więcej suplementów diety mających uzupełniać niedobory składników odżywczych w diecie. Nieumiejętne ich wykorzystanie prowadzi albo do nadmiernej podaży niektórych elementów w stosunku do potrzeb organizmu, albo do pogłębienia braków. Na organizm należy patrzeć kompleksowo i dostarczyć mu takich składników odżywczych jakich w danej chwili i ilości potrzebuje.